Tannprotese

Protetisk behandling 

Tannkrone er en av de vanligste tannbehandlingene som utføres av tannleger. Dersom en tann er knekt eller brukket, vil tannlegen ha gode behandlingsalternativer slik at tannen kan repareres. Behandlingen gir som regel svært gode resultater. 

Hvordan fungerer det?

Tannkroner kan gjenskape både funksjon og utseende. Kroner lages individuelt for hver pasient, der tannlegen vil ta et avtrykk av tannen som skal repareres. Med hjelp av avtrykket fremstilles en gipsmodell og på denne måten lages deretter den sterkere innerkjernen. Flere lag porselen brennes på innerkjernen, noe som gir kronene et naturlig utseende og en naturlig form. Til slutt limes kronen fast til tannen.

En tannlegebehandling med tannkrone utføres uten noen form for smerter. Du skal ikke ha det vondt under behandlingen. Derfor bruker din tannlege en bedøvende krem før behandlingen starter. Deretter vil du få lokalbedøvelse. Denne bedøvelsen virker i løpet av noen få minutter og du vil så ikke merke noe til selve behandlingen. Når behandlingen er utført, vil du få med deg smertestillende tabletter, tilfelle du føler ubehag etter at du har forlatt tannlegeklinikken.

En tannkrone er en god og langsiktig løsning

Det er mange gode grunner til å benytte tannkroner. Enkelte har fått sine tenner ødelagt av store hull eller karies. Andre kan ha svært nedslitte tenner. I noen tilfeller der en større del av en tann har knekt av, vil ikke alltid plastfyllinger være den beste løsningen, og kronebehandling vil dermed være en god og langsiktig løsning.

Metallfri porselenskrone med Zirkonium

Den mest moderne behandlingsformen for tannkrone, er å benytte en metallfri porselenskrone. Den heter Zirkonium og gir et utmerket estetisk resultat.

En Zirkonium-krone er sterk og tåler stor påkjenning, og blir ofte brukt i jekslene. Kjennetegnene med en Zirkonium-porselenskrone er at den kombinerer et naturlig utseende med hardhet og styrke. Disse er sterke kroner, og er helt uten metall. Dette betyr at denne typen ikke vil plage pasienter som sliter med allergi.

Broer

Tapte tenner kan ofte erstattes med en bro. Det er imidlertid grenser for hvor mange tenner en bro kan erstatte. En lang bro krever flere naturlige tenner til å bære den. Broer fremstilles i rent porselen eller metall og porselen, og prosedyren er stort sett på samme måte som kroner.

Implantater

Et annet behandlingsalternativ for å erstatte tapte tenner, er ved hjelp av implantater.

Et implantat er en kunstig rot som settes inn i kjevebenet. Implantatet er fremstilt i titan og har form som en skrue. Denne settes inn med et kirurgisk inngrep, og etter en tilhelingsperiode på 3-6 måneder settes den endelige kronen eller broen på.

Både vurdering og behandling med implantat utføres av spesialister i oral kirurgi. Vi kan henvise deg til disse spesialistene.

Protese

En protese vil kunne erstatte én, flere eller alle tennene.
Proteser kan deles opp i to kategorier:

  • Delprotese – En delprotese erstatter noen, men ikke alle tennene i over- eller underkjeven. De «falske» tennene sitter på en metallramme som holder seg fast i munnen ved en kombinasjon av bøyler og festegrep på noen av de resterende tennene. Det meste av metallrammen er dekket av et plastmateriale som brukes for å fremstille de «falske» tennene samt bløtvevet rundt. Hvis man mister flere tenner kan en delprotese utvides med ekstra tenner ved behov.
  • Helproteser – En helprotese erstatter alle tennene i over- eller underkjeven.

 

Bestill time hos Sunn Tannhelseklinikk

Ta kontakt med oss pr. telefon 63 81 88 98book time på nett eller fyll ut vårt kontaktskjema.  

Om du har behov for tannbehandling, vil vi legge opp en behandlingsplan tilpasset til deg. Der det finnes ulike løsninger vil vi informere  om disse og du kan også få et kostnadsoverslag på hva de behandlingene vil koste. Se oversikt over priser.