Pasient med regulering - Sunn Tannhelseklinikk

Tannregulering (Kjeveortopedi)

Behovet for tannregulering kan enten komme av kosmetiske grunner der tennene er ujevne eller av funksjonelle grunner der man har overbitt, underbitt, kryssbitt, åpne eller dype bitt. Det kan også komme av at en tann sitter fast i kjeven og ikke kommer frem på egenhånd. Tannregulering bidrar både til et pent og rett smil og sørger for at tannstillingen fungerer best mulig med et godt bitt. Hos Sunn Tannhelseklinikk tilbyr vi behandling med tannregulering både for barn og voksne fra erfarne kjeveortopeder, tannleger, tannpleiere og kirurger.

Behandling med tannregulering hos Sunn Tannhelseklinikk

Problemer med skjev tannstilling eller feilplasserte tenner kan for mange bli et problem som vokser med årene, og det er derfor lurt å rette opp i dette i en så ung alder som mulig. Det er oftest tannlegen din som oppdager om det er et behov for tannregulering, og henviser deg videre til kjeveortoped. Henvisningen er viktig å ha med seg når du kommer til oss ved første besøk. Tannreguleringstypen våre kjeveortopeder benytter er den nyeste fra Damon fra USA, og heter Damon Ultima.

Hvordan fungerer det?

Tannregulering fungerer ved at tennene flyttes over en periode på omtrent 24 måneder (merk at behandlingsperioden varierer for hver pasient), der det gjennomføres jevnlige kontroller hver 4-8. uke. Flyttingen av tennene oppnås ved at det legges et forsiktig press på de tennene som skal flyttes. Samtidig blir vevet rundt tennene strukket og tennene løsner midlertidig. Når behandlingen er over, står tennene i en ny og riktig posisjon.

Undersøkelser før behandlingsstart

Behandlingen med tannregulering starter med en undersøkelse hos kjeveortoped, der det blant annet vil bli tatt røntgen for å se hvordan pasientens kjeveben, tenner og skjelett er i forhold til hverandre.

Basert på undersøkelsen får pasienten informasjon om anbefalt behandling, prisoverslag basert på behandlingsbehov, og tidsberegning for lengde på behandlingsperioden. Kjeveortopeden vil også se om pasienten har rett til refusjon fra HELFO. Pris og behandlingsperiode varierer og er individuelt for hver pasient, og baserer seg på hvilke utfordringer pasienten har med sine tenner og tannstilling, noe som gir variasjoner i behandlingsperiode og pris.

Ved noen tilfeller kan det være nødvendig å fjerne tenner i forbindelse med behandlingen, Dette kan skyldes at kjeven er for liten, og det derfor ikke er plass til at alle tennene sitter ved siden av hverandre.

Etter første undersøkelse hos tannlegen, velger pasienten selv om de ønsker å gå videre og starte selve behandlingen med tannregulering. Merk at dersom pasienten er under 18 år, må behandlingen godkjennes av foresatte.

Ved behandlingsstart

Før behandlingsstart blir det tatt et avtrykk av tennene for å fremstille en gipsmodell som behandlingsgrunnlag. Når tannreguleringen har blitt satt på, vil pasienten de første dagene oppleve at tennene kan føles ømme. Dette er fordi tennene er i mye bevegelse. Dette gjelder også når pasienten er inne for å stramme reguleringen jevnlig i løpet av behandlingsperioden. Pasienten kan derfor ha noen problemer med å spise hard mat, og vil de første dagene måtte spise flytende eller mykere mat.

Pasient under reguleringsbehandling - Sunn tannhelseklinikk

Viktig informasjon

Være nøye med munnhygienen

Når man har tannregulering, blir munnhygienen enda viktigere enn tidligere. Dette er fordi matrester og bakterier enklere samler seg i reguleringen, noe som øker risikoen for å få hull i tennene og betennelse i tannkjøttet. Det er derfor viktig å pusse ordentlig godt og sørge for at alle tannflatene blir pusset ordentlig. Det kan være lurt å bruke, i tillegg til en vanlig tannbørste, en mellomromsbørste som kommer ordentlig til rundt klossene og under strengene på tannreguleringen. Fluor bør også brukes daglig.

Unngå harde og seige matvarer

Ved inntak av hardere matvarer, er det viktig å være forsiktig. Klossene som er festet til hver tann kan falle av om presset blir for stort. Skal pasienten eksempelvis spise matvarer som epler, gulrøtter eller knekkebrød, bør disse deles opp i mindre biter.

Seig og klissete mat som tyggegummi eller søtsaker kan ha lett for å sette seg fast i reguleringen om man ikke er forsiktig, noe som kan føre til at den blir ødelagt. Det er derfor anbefalt at disse unngås under behandlingsperioden.

Hvor mye koster behandling med tannregulering?

Prisen for tannregulering varierer, og baserer seg på hvor omfattende din eller ditt barns behandling er, og om det foreligger rett til refusjon. Behandlinger som starter senest det året pasienten fyller 20 år gir som regel rett til refusjon. I noen tilfeller kan også voksne ha rett til dette, dersom det er et spesielt behandlingsbehov. Normalt kan prisen på tannregulering strekke seg fra 15 000 til 40 000 kr. Vi tar en vurdering av behandlingsbehovet og gir deg et prisoverslag før behandlingen starter.

Tiden etter behandling

Når behandlingsperioden er over, og tannreguleringen blir tatt av, blir tennene renset nøye og det blir festet en tynn metallstang på baksiden av tennene. Dette kalles for en retainer, og sørger for at tennene beholder den posisjonen de står i og ikke flytter seg tilbake til opprinnelig posisjon.

Etter hvert som man blir eldre, endrer også ansiktet, kjeven og tenne seg, og tenne kan derfor også flytte på seg selv om man har en pålimt retainer. Pasienten får derfor også i de fleste tilfellene en retensjonsplate som skal brukes om natten i minimum to år etter endt behandling.

Behandling med Invisalign

Vår allmenntannlege tilbyr også behandling med Invisalign som er en nesten usynlig tannregulering med skinner, som kan settes inn og tas ut. Les om behandling med Invisalign – usynlig tannregulering her.

Bestill time for behovsavklaring hos Sunn Tannhelseklinikk

Har du eller barnet ditt behov for tannregulering? Ta kontakt med oss på telefon 63 81 88 98 eller fyll ut vårt kontaktskjema, så tar vi kontakt med deg og avtaler en time for undersøkelse. Husk å ta med henvisningen fra tannlegen ved første besøk hos oss.