Røntgen av tenner

Rotfylling

Hovedårsaken til rotfylling skyldes kariesangrep (hull) som er kommet helt inn til pulpa (“tann-nerven”). Da trenger bakterier inn og fører til permanent skade. Men også andre årsaker kan føre til utvikling av betennelsen i nerven.

Når er det nødvendig med rotfylling? 

Tenner med dype fyllinger må noen ganger rotfylles. Jo dypere fyllingen er, desto større sjanse er det for at nerven kan ta skade. Noen ganger må svært følsomme tenner og tenner med sprekkdannelser rotfylles.

Rotfylling kan ellers være nødvendig dersom tannen har vært utsatt for et traume/slag. Da kan “nerven” bli ødelagt og senere invadert av bakterier. Av og til må en tann rotfylles fordi dette er fornuftig før en krone eller en bro skal lages.

Det er ingen grunn til å være engstelig for at behandlingen skal gjøre vondt. Behandlingen utføres med lokalbedøvelse og du vil ikke kjenne noe under behandlingen.

Betennelse i tannen gir tannpine og smerter

Hvis du har betennelse i tannen, eller i kjeven utenfor roten, kan du få tannpine. Smertene kan være av forskjellig karakter og intensitet. Noen kan føle smerter ved inntak av varm/kald mat, noen kan oppleve smerter som sterk ising.

Fra en betent tann, som pasienten kan gå med uten å vite det, kan det oppstå plutselige og sterke smerter. Man kan bli hoven i kinnet og ofte er smerten veldig intens slik at vanlig smertestillende medikamenter ikke hjelper i særlig grad. Årsaken er at bakteriene har spredd seg fra rotkanalen og ut i benet rundt rotspissen og dannet en betennelse der. Ofte kan det etter noen dager dannes en tannbyll i nærheten av tannen, og denne må det stikkes hull på.

Betennelsen i nerven kan også være helt symptomfri og derfor kun blir oppdaget ved et rutinemessig røntgenbilde.

Bestill time hos Sunn Tannhelseklinikk

Ta kontakt med oss pr. telefon 63 81 88 98book time på nett eller fyll ut vårt kontaktskjema.  

Om du har behov for tannbehandling vil vi legge opp en behandlingsplan tilpasset til deg. Der det finnes ulike løsninger vil vi informere  om disse og du kan også få et kostnadsoverslag på hva de behandlingene vil koste. Se oversikt over priser.